ebm-papst Slovenija

Podjetje ebm-papst Slovenija d.o.o. se ukvarja s proizvodnjo malih elektromotorjev in ventilatorjev in je eden izmed vodilnih akterjev v industriji motorjev za belo tehniko v Evropi in svetu tako po kakovosti, kakor tudi po količini in fleksibilnosti.

Podjetje je bilo v začetku poslovanja locirano v bližini 500 let starega mesta Idrije, (od tukaj tudi prvoten naziv podjetja Ydria Motors), ki je poznano kot eden izmed največjih rudnikov živega srebra na svetu in po idrijskih čipkah. Podjetje je rastlo iz nekdanjega obrata Iskre v Železnikih v Iskro Rotomatiko, ta v Rotomatiko in kasneje del nje v Ydria Motors. Leta 2002 se je podjetje zaradi prostorske stiske odločilo poiskati drugo primernejšo lokacijo in se tako preselilo v Podskrajnik, v občini Cerknica. Od leta 2016 dalje podjetje posluje pod novim imenom ebm-papst Slovenija d.o.o.

Podjetje je v 100% lasti podjetja ebm-papst Landshut GmbH, ki ima razvejano prodajno mrežo po vsem svetu. Za ebm-papst Slovenija d.o.o. prestavlja izvoz kar 95% prodaje, le 5% se vrši na domačem trgu. Leta 2006 je zaživel tudi nov mednarodni logistični center, ki skrbi za prevzem materialov in odpremo do matičnega podjetja v Landshut in Mulfingen ter distribucijo proizvodov neposredno končnim kupcem. Za velike in najpomembnejše proizvajalce bele tehnike višjega cenovnega razreda, kot so Miele, Bosch-Siemens, Gorenje, AEG in Electrolux, je podjetje sistemski dobavitelj elektromotorjev ter ventilatorjev.

Podjetje izdeluje več kot tisoč različnih končnih izdelkov, ki se me seboj razlikujejo glede na zunanji izgled in aplikacijo vgradnje (sušilni in pralni stroji, hladilniki, ventilatorske in mikrovalovne pečice, samostojni ventilatorji).

Podjetje podpira načelo, da mora tudi podjetje živeti s krajem, v katerem deluje. Sponzorstva in donacije so zato nepogrešljiv del poslovanja. Podpira se zlasti dejavnosti, ki so kakorkoli povezane z zaposlenimi in vlaganji v območja, od koder izvirajo zaposleni. Podpira se pozitivne vplive na okolje in skupnost, predvsem pa se podpira dejavnosti, ki temeljijo na prostovoljnem delu. Na ta način se izpolnjuje del družbene odgovornosti, vrednost podjetja in skrb za prihodnost.